Skal man skære ens banankage for – eller skal man lade være?
Vi er ikke ude på at være en ren omgang Emma Gad og være efter dig med kutymen om, hvad man gør med ens banankage, når man har bagt sådan en og inviteret gæster forbi eller tager den med ud, hvor den skal spises sammen med andre.
Måske har man lavet en fordeling med nogle nære venner om, at de står for at lave aftensmaden, mens man så selv skal klare desserten, og det er da også en helt fornuftig arbejdsfordeling.
Men om det så er en mere formel middag, hvor man inviteres hjem for første hos nogle, man ikke kender så godt, eller det sker sammen med nogle mennesker, man ser tit og jævnligt og kan tale nært og personligt med, så er der stadig nogle faktorer, der spiller ind – hvis man er opdraget nogenlunde godt nok.
Det hænger sammen med, hvordan man præsenterer sig foran andre og bliver opfattet af dem. Selv hvis man påstår, at man ikke går særligt meget op i den slags, så vil man gerne vise, at man er et godt opdraget menneske, der har nogenlunde styr på etikette og god skik.
Dette kunne der skrives lange indlæg om i forbindelse med middagsselskaber, men vi skal holde os til den givne situation, om man skal skære kagen for derhjemme, derude, når den bliver præsenteret, eller man helt skal lade være og bare lade kagekniven ligge parat.
For det første er det skam høfligt lige at hjælpe med at vise, hvordan man skærer den for, så andre ikke kommer til at ødelægge den eller fjumre med det for længe.
Men lad os antage, at man virkelig kan lide kagen, og man skærer den for og skærer resten ud i portioner, så ser det ikke så pænt ud, hvis man tager for mange stykker.
Måske havde giveren af banankagen også forventet, at der blev noget tilovers, ligesom man ikke spiste alt på fadene ved aftensmaden.