Hvilken behandling skal du give dit trægulv?

19 april 2021 Maya Hindsberg

editorial

Har du mærker, skjolder eller ridser i dit trægulv, så står du måske og overvejer at få en gulvslibning. Der kan du evt. tjekke gulvkanonen priser, for at få en ide om, hvad den slags koster. For selvom en gulvsliber koster penge, så er det investeringen værd, så du kan få et flot gulv. Når du har fået slebet gulvet, så skal du dog vælge en efterbehandling. Et ubehandlet trægulv kan nemlig hurtigt blive plettet og grimt af væske, snavs og slid. Samtidig vil et trægulv også have brug for rengøring og vedligeholdelse, og det bliver væsentlig nemmere, når du behandler gulvet. Ubehandlet træ er nemlig noget, der nemt tager imod skrammer og snavs, og det ville være synd, hvis du lige har fået det slebet.

Typer af overfladebehandlinger

Når du skal behandle dit træ, skal du overveje, hvilket udseende du ønsker, hvor meget vedligeholdelse, du gider at stå med, og ikke mindst. hvor meget slid, dit gulv har brug for at kunne modstå. 

Den ene type af overfladebehandling er lud. Det er godt, hvis du har et lyst trægulv, og gerne vil beholde det lyse og flotte udseende. Lud er nemlig med til at standse træets naturlige gulning. Der er dog typer af træ, som ikke må ludbehandles, og afhængig af trætypen, kan der også være specielle ludtyper, der skal bruges. Det kan dog ikke stå alene, men har brug for en anden beskyttelse.

Det kunne f.eks. være sæbe. Det er godt, hvis du har et gammelt trægulv, og gerne vil have et flot og rustikt gulv. Sæben giver nemlig en flot og naturlig overflade. Det er ikke det mest slidstærke, og det kræver også en del vedligeholdelse.

Fordelen ved olie er, at det er mere slidstærkt end sæbe, og kræver lidt mindre vedligeholdelse, men det er stadig noget, der giver et naturligt udtryk til trægulvet.

Flere Nyheder