eBoligadvokat: Forstå prisen på tinglysning af skøde

21 October 2020 Camilla Skøtt

editorial

Når du køber bolig, opdager du, at det koster meget mere end bare prisen på selve huset eller lejligheden. Der er gebyrer, rådgivere, møbler og alskens andre ting, der skal betales, og det kan være svært at lægge et budget.

Én ting er prisen på selve den bolig, du drømmer om at købe, noget andet er alle de småting udenom købet, du også skal betale for. Her snakker vi både rådgivere, der hjælper dig i processen, gebyrer der skal betales rundt omkring og ikke mindst nye møbler og diverse andre genstande, der er nødvendige for at skabe det liv, du ønsker i dit nye hjem.

I dag tager vi et kig på et af de lidt større gebyrer; nemlig tinglysningsafgiften i forbindelse med skødet – og vi har bedt eboligadvokat.dk om at hjælpe os.

Sådan beregner du tinglysningsafgiften

Når du køber en bolig, skal du betale tinglysningsafgift, og den kan som udgangspunkt inddeles i to, fortæller boligadvokaten: En variabel afgift og en fast afgift.

Vi tager den faste først – det er nemlig lettest. Når du tinglyser et skøde, udgør den faste del af afgiften 1.750 kr. 

Så er der den variable udgift, og det er den, der kan svinge (deraf selvfølge “variabel”). Denne udgift udgøre 0,6% af købesummen på den bolig, du netop har købt. Har dit nye hjem kostet dig 2.000.000 kroner, skal du altså yderligere betale en tinglysningsafgift på (0,6 x 2.000.000)/100 = 12.000 kroner + 1.750 kroner.

Og ja, det er irriterende, med du kommer ikke udenom det, så du kan ligeså godt regne beløbet med ind i dit budget. Alternativt kommer du til at mangle pengene den dag, du står og skal bruge dem – og det kan i sidste ende betyde, at du må undvære den nye sofa, du ellers har gået og drømt om, siden boligjagten gik i gang for flere måneder siden.

More articles